CookiesAccept

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

           Handen michelangelo links  

       Feduutsie

 

In totaal hebben we 158 Kwh afgenomen van onze elektriciteitsmaatschappij en hebben we 177 Kwh teruggeleverd. Naast dat we 158 Kwh hebben ingekocht en 177 Kwh hebben verkocht hebben we ook de direct geleverde zonnestroom verbruikt doordat op dat moment bijvoorbeeld de koelkast en de radio aan stonden of dat we aan het stofzuigen waren. Op dat moment kan de meter stil. Dat maakt het juist ook zo moeilijk om met zonnepanelen je daadwerkelijke elektriciteitsverbruik in kaart te brengen. Uiteindelijk hebben we over de maand maart 19 Kwh over, dat eind dit jaar weer weg zal vallen tegen extra verbruik omdat dan de opbrengst van de zonnepanelen lager zal zijn in verband met de kortere dagen en minder zonne uren.

Wij hebben een slimme meter welke wij hebben aangemeld bij Slimmemeterportal.nl dat ons vrijwel realtime inzicht geeft in de levering, teruglevering en sluimerverbruik. Een erg goede en gratis service! Daarnaast hebben we bij onze zonnestroominstallatie een meter met een realtime inernetprogramma dat ons inzicht geeft in de opbrengst van de installatie. Als we beide programmaatjes gedurende het jaar goed in de gaten houden, kunnen we zorgen dat we precies net zoveel stroom opwekken als dat we verbruiken. Nul op de meter dus.

De verwachting is, dat we uiteindelijk meer stroom opwekken dan dat we nodig zijn. Het overschot gaan we gebruiken om ons buffervat te verwarmen. Dit doen we door de grafieken goed te monitoren voordat de energiemaatschappij een afrekening gaat opmaken. Natuurlijk blijven we daarbij gedurende het jaar goed opletten of we ergens ons verbruik kunnen verlagen. Elke Kwh die we gebruiken om het buffervat te verwarmen is mooi meegenomen, want dat bespaart weer het verbruik aan pellets.