CookiesAccept

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

           Handen michelangelo links  

       Feduutsie

 

voor aardgas.

Inventa kolenhaard

In een oude Revu van 29 oktober 1960 vond ik bovenstaande advertentie voor een 'Prachtige stralingsconvector met vultrechter. Geschikt voor nootjes IV. Van de jongere generatie weet vast niemand meer wat dat voor brandstof is. Het is trouwens nog steeds te koop!

Daalderop boiler

In de keukens zag je in de eerste helft van de 20ste eeuw vaak een boiler zoals hierboven is afgebeeld in een advertentie uit een Libelle van 1 april 1938. Zaterdags werd de tobbe gevuld en gingen wij om de beurt in bad. Dat was trouwens eind zestiger jaren. En nee, volgens mij werd het badwater niet ververst. Hooguit kreeg de laatste er ietsje warm water bij.  

Het stroom verbruik wordt niet vermeld in de advertentie, maar zuinig zal hij vast niet geweest zijn volgens onze huidige normen. Het apparaat is geschikt voor nachtstrooktarief. Volgens mij betekende dat destijds dat hij alleen tijdens de nachtstroomuren opwarmde. Dus als het warme water overdag op was, dan had je pech. Of zal er ook een knop op gezeten hebben om extra te verwarmen tijdens de dagstroomuren. Zo'n knop kenden wij wel op de elektrische boiler die wij eind jaren 80 in onze koopwoning hadden laten installeren. 

Eind jaren zestig hadden wij een oliekachel. Ik herinner me nog goed dat mijn vader elke ochtend met WC papier de kachel schoonmaakte. Ook de glaasjes waarachter je de vlammetjes zag werd dagelijks gepoetst. Helaas kan ik me niet herinneren hoe de olie werd bijgevuld, Wel weet ik nog dat er een groot olievat op het balkon lag. Wij woonden één hoog in een duplexwoning. Na de tweede wereldoorlog zijn er veel van dit soort woningen gebouwd omdat er te weinig woningen waren. Dat is nu in veel plaatsen ook weer aan de orde. Goedkope huurwoningen zijn schaars en kopen lukt ook niet eenvoudig voor jongeren met tijdelijke contracten. 

Wij verwarmen het huis nu met houtpellets. Na jaren van 'lui' stoken op gas, moeten wij het reservoir nu regelmatig vullen met pellets en zie ik mezelf af en toe het glaasje poetsen om de vlammetjes te kunnen zien.